Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградата „Пазител на традициите” съхранява българското

БНР Новини
Снимка: БТА

Ние, българите, сме народ с едни от най-старите запазени традиции в Европа и ще е жалко, ако не ги предадем на идващите поколения. Ентусиастите от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите са превърнали опазването на традициите в своя основна цел и мисия. Всяка година те издирват и се свързват с десетки майстори на занаяти, изпълнители и изследователи в областта на фолклора от всички краища на страната ни. Идеята е чрез връчването на ежегодния приз „Пазител на традициите” да се насочва вниманието на обществото и на институциите към хората, отдадени на хоби или професия, в основата на които стоят народните традиции. Никой не се съмнява в ролята на този род творци, които с труда си опазват българската национална идентичност, казват учредителите на наградата.

Всеки творец и дори всеки българин може да бъде номиниран за почетното отличие, стига да е забелязан приносът му за „опазване на българското”. Категориите са различни: за фолклор, занаяти, изобразително изкуство, традиционна кулинария, личност, организация и населено място. Жури оценява всяко едно от подадените предложения. Най-много се ценят личности, които освен че умеят да пазят традициите, успяват да ги популяризират и разпространяват. Типичен пример в това отношение е Росица Станева от град Павликени. Тя е започнала да тъче на стан само преди четири години, а вече участва във всички фестивали. Винаги е със стана си и показва на публиката как се работи. Предала е занаята на десетки млади хора чрез споделяне на опита си. Много са отдадените на традицията като нея. Те обикновено се изявяват в не една от посочените области, това е забелязала в работата си Мариета Недкова, член на Асоциацията за занаятите и изкусен майстор на изделия от кожа и пластики от вълнени влакна:

Пазителите на традициите са истински българи. Посланието на инициативата ни е всеки у нас да обърне поглед към себе си като пазител на традициите, за да се почувства горд, да осъзнае своята национална принадлежност. Българите имат дял в развитието на световната култура и следва да се интересуваме от това. Традицията е жива, когато се предава от човек на човек. За съжаление, тези хора не са забелязвани в обществото и няма обществено признание на тяхното дело. Често ги подценяват, а те са истински творци и носители на неподражаем талант в различни области. Занаятчиите, които изработват авторски изделия, влагат сърцето и душата си, лични послания. На пазара могат да се купят много ръчно изработени картички, облепени с хартия или изрисувани предмети, но в тях не е вложен елемент от традиционната ни култура, често те са направени и в чужди страни. Няма го творчеството и топлината, която носят старите занаяти като дърворезба, иконопис, кожарство. Чрез тях е запазена вековна традиция, която личи от орнаментиката и стила на майстора, който ги е изработил. Занаятът се предава от родители на деца, а не се учи от учебници и филмчета в интернет. Майсторът може да ти покаже някои тайни в занаята, да те насочи към тънкостите, да видиш как се организира занаятчийско производство, как се общува с публика.

Част от инициативата „Пазител на традициите” е национална кръгла маса, посветена на училищата, които поддържат профилирани паралелки с насоченост към изкуствата. Асоциацията на пазителите на традиции се опитва да представи постиженията на техните ученици, за да подчертае смисъла от насърчаване на изкуствата и занаятите в училище. Възпитаник на профилирана паралелка в столичното 144 СОУ „Народни будители” за деца с интерес към фолклора е Ива Котева. Тя е на 13 години и беше сред номинирните за „Пазител на традициите” в категория „Фолклор”. Изпълнението й на сцената предизвика възхищението на публиката:

Моя преподавателка е народната певица Бинка Добрева, а имам награди и участия в много фолклорни конкурси. Чувствам се свързана с традициите, защото искам да накарам повече хора да се почувстват горди, че са българи и да съхранят това това чувство в себе си. Приятелите от училище също ме подкрепят и мисля, че вече дори децата в София много обичат българските народни песни и се гордеят с тях. Най-силно чувствам връзката с традициите, когато се връщам в село Борино, в Родопите. Там хората ме познават, спомнят си за моя прадядо, който е основател на фолклорния оркестър „100 каба-гайди”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30